Dikey Perdeler
Dikey perdeler farklı desen ve renklerde tercih edebilebilecek şık ürünlerdir. Perde sektöründe her geçen gün daha fazla ürün çeşitliliği olmaktadır. Bu kadar çeşitlik arasında ise, tüm zamanlarda moda olarak kullanılan dikey perdeler, kumaş ve tül olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dikey Perdeler Nedir?
Farklı desen ve renklerden oluşan, PVC ya da kumaş şeritlerin boyanması ile birlikte sıralı şekilde dizilen mekanizmalı perde çeşitlerine dikey perdeler denilmektedir. Dikey perdeler dikey konumda asıldığı için, geniş ve yüksek camlar için ideal olarak tercih edilmektedir. Kullanım alanları ise genellikle ofis, fabrika, askeri kurum, hastane, labaratuar, okul ve otel olmaktadır. Ayrıca evlerde kumaş dikey perdeler sıklıkla tercih edilmektedir.
Eğer güneş ışığından maksimum seviyede faydalanmak istiyorsanız, dikey perdeler buna olanak sağlar. Perde içerisindeki mekanizma aracılığıyla ortama girecek güneş ışığının açısı ve yönü de ayarlanabilmektedir.
Dikey perdelerin bantları alüminyum üzerinde bir rayda yer alan vagonlar aracılığıyla taşınır. Şeritlerin bağlantılı olduğu vagonlar ip kemanizması aracılığıyla solda ya da sağda toplanabilir. Ayrıca orta kısımdan yanlara doğru da hareket ettirilebilir. Zincir kumandası ile de bantlar kendi eksenleri etrefında dönebilmektedir. Bu sayede içeriye girilmesi istenen ışık ayarlanabilmektedir. Bazı dikey perde modellerinde şeritlerin düzgün durması için eteklerine galvaniz ya da plastik ağırlık da takılır.
PVC dikey perdeler genellikle 89mm genişliğindedir. Kumaş dikey perdeler ise 127mm ya da 89mm eninde olmaktadır. Kumaş, dikey perde modelleri birçok kumaş türünden kesilebilmektedir. Bu sayede oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Ayrıca dikey perdeler dışında dikey tüller de bulunmaktadır.
Ek olarak artı bir avantaj olarak söylenilebilir ki, dikey perdeler eğimli alanlarda da kullanılabilmektedir.
Dikey Perdeler Ölçüşü Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dikey perdeler ölçülendirme, montaj ve kullanımda zorluk çıkartmaz. Dikey perde tercih edecek kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli faktör, perdenin monte edilmesi istenen bölgenin dikey perde kulanımına uygun olup olmadığıdır. Ofis ve işyerlerinde genellikle PVC dikey perdeler tercih edilir. Bu perdelerde bulunan bant genişliği 8.9mm olarak kendi eksenleri etrafında 180 derece dönebilirler. Bu nedenle dikey perdeler direkt olarak duvara monte edilemez. Duvarın konumu hesaplanarak uygun bir ölçüde L ayak takılarak duvardan biraz uzaklaştırılması gerekmektedir.
Dikey perdeler tercih edilirken, perdenin toplandığı zamanki kapladığı yer de hesaba katılmalıdır. Nitekim bu alan genelde dikey bantların sayısına bağlı olarak değişmektedir. Genellikle 20cm ya da 30cm arasında olmaktadır. Perde toplandığı zaman pencerenin kapı veya cam gibi hareketli bölgelerine denk gelmemelidir. Perdenin sağ, sol veya orta kısımda toplanacağına karar verilirken, toplanma alanı da düşünülmelidir.
Dikey Perdeler Nerelerde Kullanılır?
Genellikle ofis tarzı mekanlarda hem dekor hemde güneş ışığının kesilmesi amacı ile dikey perdeler kullanılmaktadır. Ayrıca birçok farklı renk ve modelde dikey perde üretilmektedir. Bazı renklerin güneş ışığını emdiği de bilinmektedir. Bu nedenle dikey perdeler teknolojisi oldukça fazla tercih edilmektedir. Gerek kullanım kolaylığı gerekse model fazlalığı nedeniyle birçok işyerinde dikey perdeler tercih edilmektedir.
Ayrıca günümüzde birçok evde de dikey perdeler kullanılmaktadır. Özellikle eğimli alanlarda sıklıkla tercih edilen dikey perdeler, kullanışlı olmasının yanı sıra görsel açıdan da kişisel zevklere uygun olarak da seçilebiliyor. Çünkü diğer perde türlerine kıyasla oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahiptir.
Dikey Perde Temizliği Nasıl Yapılır?
PVC bantlar ile yapılmış dikey perdeler temizlenmek için bulunduğu yerden kolayca çıkartılabilir. Fakat istenildiği taktirde çıkartmadan da temizliği yapılabilir. Perdenin temizlenmesi için şeritlerin öncelikle detarjanla akabinde duru suyla dikkatlice silinmesi yeterli olmaktadır. Ayrıca durulanması gerekmeyen temizlik ürünleri de tercih edilebilir.
Eğer perde uzun süre kullanıldıysa ve aşırı derecede kirlendiyse şu şekilde temizlenmesi tavsiye edilir;
Dikey perde modellerinde kumaş veya PVC'den üretilmiş olan şeritlerin üst kısmında yer alan plastik lamel aracılığıyla rayın içinde hareket edebilen mekanizmalara geçirilir. Plastik lamel hafif bir şekilde yukarıya doğru esnetilerek perdenin band bölümü mekanizmanın tırnaklı alanından çıkartılır. Bu süretle dikey perdelerin temizlenmesi için öncelikle şeritlerinin bu şekilde mekanizmadan çıkartılması gerekmektedir. Bu esnada farklı pencerelere bağlı olan şeritlerin birbirine karıştırılmaması gerekmektedir.
Yerinden çıkartılan kirli bantlar üst üste koyulur ve gevşek rulo olarak sarılır. Rulonun sıkı bir şekilde sarılmaması önemlidir. Eğer sıkı sarılırsa su ve temizlik ürünleri şeritlerin her yerine ulaşamaz. Bu nedenle detaylı bir temizlik yapılmamış olur. Hazırlanan rulonun iple bağlanması önerilmektedir. Aksi taktirde rulo dağılabilir. Akabinde rulolar yeterli büyüklükte olan bir kabın içerisine yerleştirilir. Rolunun üstünü geçecek şekilde detarjanlı su yavaş yavaş eklenir. Detarjanlı su ile birlikte rulolar bu şekilde 1 gün bekletilir. Akabinde 10 ya da 15 dakika da detarjansız bir suyun içerisine koyularak bekletilir. Bu sayede durulama işlemi gerçekleşir. Durulanan bantlar ipe asılarak kurutulur. En son ise, doğru sıraya dikkat edilerek dikey perdeler tekrardan eski yerine asılır.
Ayrıca düz bir zemine serilerek de tek tek yıkama yöntemi ile perdeler temizlenebilir.