top of page
Yazarın fotoğrafıBurak Şen

Alüminyum Jaluzi Perde Temizliği

Güncelleme tarihi: 21 Ara 2023

Alüminyum Jaluzi perde temizliği nasıl olmalı? Şık ve modern bir görüntü sergileyen alüminyum jaluzi perde, zaman geçtikçe kir nedeniyle kötü bir görüntü sergileyebilir. Bu gibi durumlarda alüminyum jaluzi perde temizliği yapılması gerekmektedir. Uzun ömürlü jaluzi perdelerin temizleme işlemi, klasik ya da stor perde modellerine göre farklı şekilde yapılır. Bunun nedeni ise, jaluzi perde modellerinin yatay şerit şeklinde dizili olmasıdır. Bu sebeple alüminyum jaluzi perde temizliği esnasında kullanılan temizlik ekipmanları da değişiklik göstermektedir.


Alüminyum jaluzi perde temizliği esnasında kullanılacak ekipmanlar; jaluzi fırçası, elektrikli süpürge, 2 adet toz bezi ve çok amaçlı yüzey temizleyicisi olarak karşımıza çıkmaktadır.


Alüminyum Jaluzi Perde Temizliği Aşamaları


Alüminyum jaluzi perde, temizleme esnasında ince yapısı nedeniyle kolaylıkla bükülebilir. Bu da jaluzi perdenin kötü bir görünüm sergilemesine neden olur. Bu nedenle alüminyum jaluzi perde temizliği esnasında dikkatli olunması gerekmektedir. Aşağıdaki aşamaları takip ederek, ofis ya da evinizde bulunan jaluzi perde modelinizi kolaylıkla temizleyebilirsiniz.





Toz Temizleme

Eğer uzun bir süre jaluzi perde temizlenmediyse, şeritler arasında oldukça fazla toz birikir. İlk aşama olarak biriken tozların temizlenmesi işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemi kolay bir şekilde gerçekleştirebilmeniz için şeritleri kendinize bakacak şekilde kapatmanız gerekir. Akabinde elektrikli süpürgenin ince ve uzun başlığı ile şeritler arasında bulunan tozlar çekilir. Toz çekme işlemi tamamlandıktan sonra jaluzi temizleme fırçası ile şeritlerin arası temizlenir. Söz konusu jaluzi temizleme fırçası, maşa görünümündedir. Eğer elinizde jaluzi temizleme fırçası yoksa, mikro


fiber bez kullanarak da jaluzi temizliği gerçekleştirilebilir.

Toz Bezin Nemlendirilmesi

Jaluzinin tozu alındıktan sonra cif sprey şeritlerin üzerine bir miktar püskürtülür. Akabinde toz bezi, jaluzi şeritlerinin arasında hassas bir şekilde gezdirilir. Bilakis lekeli ve yağlı bölgeler varsa, temizlendiğinden emin olunması gerekir. Temizlik esnasında jaluzi şeritlerine zarar verilmemesi konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Bu aşamada jaluzi temizleme fırçası kullanılmasında fayda vardır.


Kuru Bez ile Şeritlerin Kurutulması

Son aşama olarak kuru bez ile nemli şeritler kurutulur. Bir önceki aşamada jaluzinin nemli kalması olağandır. Nemli kalan jaluzi, rutubet kokmasına ve malzemenin küflenmesine sebebiyet verebilir. Bu gibi istenmeyen olayların yaşanmaması için dikkatli bir şekilde jaluzi perdenin kuru bez ile kurutulması gerekir.


Jaluzi Perde Ne Sıklıkta Temizlenmeli?

Jaluzi perdeler, güneş ışığının filtrelenerek içeriye girmesini sağlar. Bu işlem esnasında ışıkla beraber üzerine toz da toplar. Jaluzi perde evin dışarıya açılan penceresi olduğu için, uzun bir süre temizlenmezse hijyen açısından sağlıklı olmaz. Bu nedenle zaman zaman temizlenmesi gerekmektedir.

Her ay düzenli olarak elektrikli süpürge yardımıyla alüminyum jaluzi perde temizliği yapılması önerilmektedir. Bu sayede biriken tozlar hijyensiz bir ortam oluşturmadan temizlenmiş olur. Detaylı bir alüminyum jaluzi perde temizleme işlemi ise, 6 ayda bir kez yapılabilir.


Jaluzi Perdelerin Hepsi Aynı Şekilde mi Temizlenir?

Jaluzi perdelerin temizlik aşaması çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Nitekim jaluziler birçok farklı modelden yapılmaktadır ve bazı jaluzi perde modelleri deforme olmaya daha fazla meyillidir. Bu nedenle her jaluzi perde modeli aynı yöntem ile temizlenmez. Aşağıda bazı jaluzi perde modellerinin temizlenme aşamaları belirtilmiştir.


Ahşap Jaluzi Temizliği Nasıl Yapılır?

Ahşap malzemeden üretilen jaluzilerin su toplama özelliği bulunmaktadır. Bu sebeple ahşap jaluzi perdelerin temizliği esnasında, ahşap mobilyalarda kullanılan temizleme teknikleri kullanılmaktadır.

Temizleme işlemi esnasında hafif nemli bir bez ile jaluzinin kaba tozu alınır. Akabinde jaluzi perde kapatılarak, daha büyük bir yüzey haline getirilir. Ardından su ile ahşap temizleyici karıştırılır ve toz bezi nemlendirilerek perde temizlemizlenir. Ahşap jaluzi perdenin temizleme işlemi bittikten sonra perde cama dik bir şekilde bırakılarak kuruması sağlanır.


Ahşap Jaluzi temizliğiyle ilgili daha çok bilgi için ''Ahşap Jaluzi nasıl temizlenir?'' yazımıza göz atabilirsiniz.


Kumaş Jaluzi Temizliği Nasıl Yapılır?

Kumaş jaluzi temizliği yapılırken en fazla dikkat edilmesi gereken, kumaş rengini soldurmayacak ve deformeye uğramasını engelleyecek malzemelerin kullanılmasıdır. Kumaş jaluzi temizliği işlemleri esnasında öncelikle elektrikli süpürge yardımıyla perdenin kaba tozları alınır. Akabinde jaluzi perde montaj edildiği yerlerden sökülerek, küvette ıslatılır. Bu sayede perdenin kirleri yumuşar. Ardından perde kumaşını soldurmayacak malzemeler yardımıyla jaluzi perde temizlenerek kurumaya bırakılır.


Jaluzi Perde Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Jaluzi perde modelleri her hafta ya da iki haftada bir olacak şekilde nemli bez ile silinebilir. Eğer silinemiyorsa, her ay elektrikli süpürge yardımıyla tozları alınabilir. Fakat temizleme esnasında kullanılacak en sağlıklı yöntem buharlı temizlik yöntemidir.

Temizleme işleminin ardından dikkat edilmesi gereken en önemli şey, perdenin ıslak halde bırakılmamasıdır.

1.036 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page